utorak, 2. rujna 2008.

U izradi: Cvijeće za vjenčani buket

Koje cvijeće izabrati za vjenčani buket? Kojeg cvijeća ima u zimi, proljeću, ljeti ili u jesen? Kako izgleda ljiljan, begonija, iris, kala...? Na ta i mnoga druga pitanja nadam se da ćete ovdje naći odgovor. Ovaj post će biti isto kao i post sa bendovima uvijek ću ga nadopunjavati, da Vama bude lakše kako bi našli sve na jednom mjestu.
Za početak jedna zanimljivost o bacanju vjenčanog buketa za kojeg se zna da potječe još iz stare Grčke. Iako su tada ustvari to bili svježnjevi u koje se stavljalo razno aromatično bilje, razne žitarice, češnjak. Prema vjerovanju tako su mlade tjerale zle duhove od sebe i to im je bilje pružalo zaštitu kako bi sve prošlo uredu, tako kad su se udale ta im zaštita više nije bila potrebna, pa im više nije trebao ni buket.







Ljiljan cvate u kasno proljeće i početak ljeta i ima ga u svim duginim bojama. Iako je bijeli ljiljan najviše prirastao srcu ljudima zbog svetkovina koje se povezuju s njim, kao Sv. Antun koji drži ljiljan i kojeg mu prinosimo na oltar i posvećen odnosimo kućama. Ljiljan je simbol uzvišenosti i čistoće.




U staroj Grčkoj ljiljan je bio posvećen božici Heri, kraljici neba, zaštitnici braka i potomstva. Legenda kaže da su ljiljani nastali iz kapljica njezina mlijeka koje su pale na zemlju.



Orhideja








Iris ili perunika većinom cvate od proljeća do ljeta. Ima ih raznih boja i puno vrsta, preko 300.
Ovaj je cvijet u starom Egiptu predstavljao kraljevski i božanski simbol moći i uzvišenosti.
Perunika je hrvatski nacionalni cvijet, a ime je dobila po staroslavenskom bogu groma Peruna i njegove žene Perunike.
Iris je latinski naziv za peruniku koji je dobila po starogrčkoj božici duge Iris. Ona je bila glasnica bogova i dugom je šarala s visina prenoseći poruku na zemlju. A, vjerovalo se da tamo gdje je duga dodirnula tlo ili grom udario u zemlju da je na tom mjestu izrastao iris, u nekoj od svojih raznih boja.









Kala cvijeta u proljece i rano ljeto, a stiže nam iz juzne Afrike.






Kala




Margarete



Bršljan









Frezija bijela










Frezija u boji








Gerber








Gerber gazanija




Amarilis





Anemona
Begonija cvate od travnja pa sve do mrazova i velikih hladnoća.




Nema komentara: